Havo

Op het VAVO kun je het havo-diploma halen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om losse havo-certificaten te halen. 

Toelating

Om toegelaten te worden heb je:

  • Een diploma vmbo-tl/mavo met als gemiddeld cijfer een 7. 
  • Een overgangsbewijs van 3 (vwo of havo) naar 4 havo. 
  • Een overgangsbewijs van 4 naar 5 havo.
  • Een overgangsbewijs van 4 naar 5 vwo.
  • Een eindrapport voor vwo 5.

Er zijn drie opties:

Je hebt nog geen examen gedaan en wilt het volledige vakkenpakket doen 
Als je in havo-5 bent gestrand en nog geen examen hebt gedaan of als je na vmbo-tl nog havo wilt gaan doen, dan volg je op het VAVO het volledige pakket van acht vakken. Deze acht vakken rond je af in twee jaar. In het eerste jaar volg je de ene helft van de vakken, deze sluit je af met een examen. Is dit jaar succesvol verlopen dan ga je door naar het tweede jaar. In het tweede jaar volg je de rest van de vakken. Na 2 jaar behaal je dan je diploma.

Je bent gezakt voor je havo- of vwo-examen en wilt nog een aantal losse vakken afronden
Heb je examen gedaan op je eigen havo of vwo en ben je gezakt voor niet meer dan 2 à 3 vakken? Dan kun je deze vakken bij ons over doen en haal je daarmee het havo-diploma.

Je wilt losse certificaten behalen
Je wilt je kennis op bepaalde terreinen vergroten of een nieuw examenprofiel samenstellen; dan kun je losse vakken volgen. Je doet examen in één of meer vakken en als je slaagt krijg je per vak een certificaat. Om in te mogen stromen, moet je voor de betreffende vakken minimaal een vmbo-tl/mavo diploma hebben gehaald of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.

Vakken

Als je acht examenvakken gaat volgen, kies je drie vakken uit het gemeenschappelijke deel.
Daarnaast kies je vier profielvakken en één keuze-examenvak uit het vrije deel. Een overzicht van de vakken vind je hier (De in het overzicht cursief gedrukte vakken worden niet bij ons aangeboden, maar kunnen wel als vrijstelling worden meegenomen).

Leslocaties

De lessen voor de havo worden aangeboden op drie locaties van het Friesland College in Leeuwarden en Heerenveen. Klik hier voor een overzicht van de locaties en het aanbod per locatie.

VAVO Leeuwarden
Badweg 1
8934 BW Leeuwarden

Julianalaan 97
8931AH Leeuwarden


VAVO Heerenveen
Abe Lenstra Boulevard 29
8448 JA Heerenveen


Contact
088 060 25 63
vavo@fcroc.nl