Ileen, Sara en het VAVO

Sara (rechts) en Ileen van Dijk

‘Als ik het eerder had gedaan, was het me niet gelukt!’

De twee zussen Van Dijk schelen vijf jaar en lijken in hun doen en laten erg op elkaar. Ileen behaalde drie vwo-certificaten op het VAVO, Sara ‘gaat’ dit jaar voor haar havodiploma. In 2008 raakte vader Van Dijk door een verkeersongeluk ernstig gehandicapt. De impact daarvan op de zussen en hun studie was groot. Maar nu, bijna tien jaar later, staan ze sterker in hun schoenen dan ooit.

Ileen studeert op het ogenblik aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar het gesprek plaatsvindt dat we met de zussen hebben. Onder de portretten van strenge Groninger godgeleerden - als locatie dient de theologiezaal - doen de twee zussen hun verhaal.

Effect
Toen hun vader het ongeluk kreeg, zat Ileen voor de tweede keer in 3-atheneum. “Het had enorm effect op me. Ik kon me totaal niet meer bezighouden met school. Vooral omdat het eerst helemaal niet zeker was of hij het zou overleven.”

Sara was elf toen het gebeurde en zat nog op de basisschool. De eerste jaren na het ongeluk gingen nog wel, ondanks dat ze er erg mee zat. “Maar toen besefte ik dat hij echt niet meer beter zou worden. Ik heb hem een tijdlang niet meer opgezocht, dat kon ik gewoon niet.” Gelukkig herpakte ze zich en nu hij al enige tijd in een verpleeghuis in Assen verblijft, hebben Ileen en Sara samen hun verantwoordelijkheid genomen.

Passie
Ileen behaalde in 2011 haar havodiploma. Na een tussenjaar begon ze aan een hbo-opleiding Frans en een paar maanden later aan Spaans. Na twee jaar besloot ze echter om alsnog haar passie te volgen, filosofie. “Op de middelbare school vond ik filosofie altijd het leukste vak. Toen bleek dat ik dat kon gaan studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) als ik de vwo-certificaten Nederlands, Engels en Geschiedenis zou behalen, was de keus snel gemaakt. Ik besloot die drie vakken op vwo-niveau te gaan doen op het VAVO. En met succes, ik zit nu op de RuG”

Zus Sara doubleerde twee keer op het havo en zakte in het examenjaar op geschiedenis en aardrijkskunde. “Mijn school adviseerde mbo, maar dat zag ik niet echt zitten. Ik wilde koste wat kost mijn havo-papiertje halen. Toen ben ik VAVO gaan doen.”

Bel
Enkele van haar vriendinnen gingen Ileen voor, maar toch voelde zich vooraf wat ‘unheimisch’. “Ik dacht dat er allemaal achttienjarigen op het VAVO zaten die nog even hun examen moesten halen. En ik was al 24! Werd bang dat ik me niet op mijn gemak zou voelen, maar er bleek gelukkig een heel prettige sfeer te zijn.”

Sara wilde op het VAVO een nieuwe start maken. “Vroeger hield ik mij altijd stil, waardoor leraren niet wisten wat er bij ons thuis speelde. Nu bij het VAVO kreeg ik tijdens de introductie te horen dat ‘als er wat is, trek dan alsjeblieft aan de bel.’ Toen ik dat na twee maanden deed werd er direct wat mee gedaan: ik vroeg om een nieuwe mentor en kreeg die ook meteen. Blij dat dat kon!”

Vavorieten
Het VAVO bleek meer dan alleen zelfstandig werken. Ileen: “Wat ik mooi vond, was dat de leraren zeiden dat als je je inzet, dat zij dat ook voor jou doen. Dat gebeurt ook echt. Bovendien is het prettig dat je met hen openhartig kunt praten over alles waar je moeite mee hebt.”

Zus Sara vult aan: “Je moet altijd wel van tevoren je werk voorbereiden. Dat deed ik vroeger nooit, maar het helpt me nu enorm. Bij geschiedenis vind ik drie uren dan soms nog te kort! Fijn vind ik dat ik me heel lang op één ding kan focussen. Veel fijner dan vroeger, toen ik in de laatste tien minuten nog even mijn huiswerk deed.”

Ileen heeft veel vrienden gemaakt op het VAVO, met enkele gaat ze nu nog steeds om. “We hebben een groeps-app: de `Vavorieten’. Altijd even vragen hoe het met iedereen gaat.”

Toekomstplannen
Na al die omzwervingen is Ileen helemaal op haar plek bij filosofie, al weet ze nog niet precies wat ze ermee gaat doen. “Ik ben goed in schrijven, dus misschien doe ik daar iets mee. Maar ik houd het lekker nog helemaal open.”

Sara wil volgend jaar naar de Vertaalacademie in Maastricht. “Ik kan niet veel tekst tegelijk aan en ik wil niet alleen maar uit boeken leren. Ik zie mezelf over tien jaar wel ergens in de VS of Mexico werken als rechtbanktolk. Tijdens een verhoor met zo’n zieke drugscrimineel. Ik bedoel, ik moet gewoon niet iets saais hebben.”

Ileen: “Je moet er ook naartoe groeien. Vijf jaar geleden zou ik die grote lappen tekst ook niet aankunnen. Eerst baalde ik dat ik zo oud was toen ik begon aan deze studie. Nu weet ik: had ik dat eerder gedaan, dan was het me niet gelukt.”

VAVO Leeuwarden
Badweg 1
8934 BW Leeuwarden

Julianalaan 97
8931AH Leeuwarden


VAVO Heerenveen
Abe Lenstra Boulevard 29
8448 JA Heerenveen


Contact
088 060 25 63
vavo@fcroc.nl