Lucas deed de mavo

Van topsporter naar ontwerpend meubelmaker

Lucas Broers (18) volgt momenteel de opleiding Ontwerpend meubelmaker op het Friesland College. Daarvoor deed hij de mavo op het VAVO, waar hij zeven vakken in één jaar afrondde. Enthousiast is hij zeker over zijn huidige opleiding, maar ook over zijn weg daar naartoe.

Lucas deed aan topsport, turnde op hoog niveau. Maar door vele blessures - turnen is daar berucht om - hield hij de sport op een gegeven moment voor gezien en ging hij op zoek naar een nieuw doel. Op Piter Jelles !mpulse kwam hij niet helemaal uit de verf, kon hij zijn draai niet vinden. Hij dreigde te blijven zitten en zou in niveau terug moeten vallen. Dat vond ook Piter Jelles zonde, en daarom stelde school hem voor zijn vmbo af te ronden op het VAVO. Zo gezegd, zo gedaan.

Zeven vakken afronden met voldoendes
“De meeste leerlingen van het VAVO zitten daar om één of twee vakken te volgen, ik deed er zeven.” VAVO bleek een gouden zet, ondanks dat hij het niet altijd even makkelijk had. “Na een aantal maanden kon ik mij niet meer concentreren en vroeg ik mij af waar ik het eigenlijk voor deed. Was een beetje mijn motivatie kwijt. Ik besloot om toch maar door te zetten en zette een extra tandje bij. Zo wist ik een onvoldoende voor natuur/scheikunde tot mijn opluchting toch nog op te halen tijdens het eindexamen. Ben best wel trots dat ik uiteindelijk alles afrondde met een voldoende.”

Veel verschil tussen ‘normaal’ onderwijs en VAVO merkte hij niet echt, ook al omdat hij van jongsaf aan topsport combineerde met school en doordoor vaak individualistisch bezig was. Wel prijst hij met name de duidelijkheid en overzichtelijkheid van VAVO, mede dankzij de strakke jaarplanning.

Enthousiaste creatieveling
Met zijn VAVO-diploma op zak kon hij meteen instromen op mbo-niveau 4. Zijn keus viel op de opleiding Ontwerpend meubelmaker, en daar heeft hij geen moment spijt van. “Ik wilde altijd al iets creatiefs doen, daarom dacht ik aan een opleiding waar ik mijzelf ook een beetje in kwijt kan.” Lucas is vooral erg te spreken over wat hij nu op het mbo allemaal doet. “Het is echt het hele proces. Hoe je iets opstart, hoe je kunt brainstormen en schetsen om tot een ontwerp te komen en hoe je dit vervolgens maakt en tenslotte verkoopt.”

De toekomst in praktijk
Die laatste stap in het proces speelt sowieso een belangrijke rol tijdens de opleiding. “De praktijk staat helemaal centraal en daarom leren we ook hoe om te gaan met klanten en hoe hun wensen om te zetten in concrete ideeën. Zo hebben we een soort wedstrijd gehad waarbij we een ontwerp, een maquette moesten maken voor een driehoekige eettafel. De klant kwam langs op school en koos een maquette uit die vervolgens werd gebouwd. Mijn ontwerp is toen uitgekozen. Daar zijn we nu mee aan het bouwen. Ja, dat is wel heel erg leuk.”

VAVO Leeuwarden
Badweg 1
8934 BW Leeuwarden

Julianalaan 97
8931AH Leeuwarden


VAVO Heerenveen
Abe Lenstra Boulevard 29
8448 JA Heerenveen


Contact
088 060 25 63
vavo@fcroc.nl