Studievaardigheden

Studievaardigheden helpen!

Onze leerlingen doorlopen in één schooljaar de laatste twee klassen van het voortgezet onderwijs en worden in een relatief korte tijd voorbereid op het eindexamen vmbo-t, havo of vwo. Ons schooljaar bestaat uit slechts 27 weken, dus is het nodig dat onze leerlingen hun schooljaar goed plannen. Soms is dat nog wel een struikelblok en daarbij kan een training studievaardigheden nuttig zijn. Een team van acht docenten staat klaar om de leerlingen hiermee te helpen Drie uur les is drie uur huiswerk Op het VAVO krijg je les in blokken van drie uur. Dat is erg intensief. Tijdens de les is er wel altijd een korte pauze, maar het zijn lessen waarin veel gebeurt en waarvoor de leerlingen zich moeten voorbereiden. Als richtlijn geldt: drie uur les op school is ook nog drie uur huiswerk.

Plannen 
Bij de intake onderzoeken we meteen of lessen studievaardigheden nodig zijn. Heb je moeite met plannen? Dan is het verstandig om mee te doen met de training. In Leeuwarden wordt de studievaardighedentraining dagelijks aangeboden.

Zelfstandig werken 
In Heerenveen is er twee keer per week een bijeenkomst over studievaardigheden. En haal je onvoldoendes voor je toetsen, dan kan het VAVO je verplichten hieraan mee toe doen.

Tijdens de studievaardighedentraining leer je een goede studieplanning te maken en deze te vertalen naar je eigen agenda. Ook leer je wat zelfstandig werken inhoudt. Daarnaast kun je leerstrategieën ontwikkelen om te lezen en te leren. Bovendien is er aandacht voor informatie zoeken en verwerken.

Van vmbo naar havo 
Soms hebben leerlingen al eerder vmbo gedaan en komen ze bij het VAVO om nu het havo te doen. Vaak hebben ze op het vmbo niet geleerd hoe je je studie moet aanpakken. Zij oefenen dit tijdens de les studievaardigheden. Ook is er altijd een klein groepje dat moeite heeft met presenteren. Volgend schooljaar starten we in augustus met bijeenkomsten ter voorbereiding op het profielwerkstuk of het sectorwerkstuk.

Effectiviteit vergroten 
Het is soms wel confronterend voor mensen als ze een planning invullen. Vorig jaar zat bijvoorbeeld een leerling op het VAVO die een paard had en bovendien moest werken om het paard te kunnen betalen. Toen zij haar planning ging invullen, bleek dat ze eigenlijk te weinig tijd had om én voor het paard te zorgen én te werken. Laat staan voor het schoolwerk. Soms moeten leerlingen dan hun hobby te skippen, of besluiten ze minder te gaan werken. Beter leren plannen helpt ook om effectief te zijn. Bijvoorbeeld: dat je alvast dinsdag je huiswerk maakt voor een vak dat je vrijdag hebt

Praktische tips 
Even enkele praktische tips voor VAVO-leerlingen op een rijtje. Leer de grote lijnen van een tekst door een samenvatting te maken. Maak een lange termijnplanning en begin op tijd met de voorbereiding. Als je pas een paar dagen voor de toets begint, ben je echt te laat. En maak een oefentoets om te kijken hoe je ervoor staat. Onderstreep de belangrijkste alinea’s in de tekst. Wij werken met FCLive, een digitale leeromgeving. Voor elk vak is er een planner beschikbaar en zijn er oefentoetsen en extra toetsen beschikbaar om te kijken of je de hoofdzaken weet.

Andere trainingen 
Weet je niet goed wat je wilt na je VAVO-opleiding? Meld je dan aan voor ‘Ontdek je kracht’, een intensieve training in een klein groepje je kunt ontdekken wat je in de toekomst graag wilt gaan doen. Waar word jij warm van? Wat is je drijfveer? Waar ben je goed in? Soms zijn mensen ook heel faalangstig. Dan is een faalangsttraining nuttig. Ook is er nog de training MOCO-plan. Dit staat voor Mo(tivatie), Co(ncentratie) en Plan(nen). Vooral geschikt als je op zoek bent naar motivatie en manieren om je goed te concentreren. Zo werken we samen met jou aan een succesvol VAVO-jaar!

VAVO Leeuwarden
Badweg 1
8934 BW Leeuwarden

Julianalaan 97
8931AH Leeuwarden


VAVO Heerenveen
Abe Lenstra Boulevard 29
8448 JA Heerenveen


Contact
088 060 25 63
vavo@fcroc.nl